Johan - isskärare

I sex år har Johan arbetat med att förfina konsten att skapa kristallklar perfekt is till drinkar som serveras på bättre barer och restauranger.

Du kanske inte visste det men det går att arbeta som isskärare. Även om slutresultatet ofta är små isbitar som får plats i ett glas är arbetet tungt och inte helt ofarligt.

Isblocken är hala, en meter breda och väger 180 kilo innan de är bearbetade. Johan har haft sin beskärda del av krossade fingrar.

“SMÄLTER SAKTA OCH SPRICKER INTE”

Anledningen till att bartenders vill ha helt klar is i drinkar är att de inte spricker lika lätt och smälter saktare än “vanlig” is som man oftast har hemma. Sen är det så klart den estetiska faktorn av en perfekt skuren och kristallklar isbit!

I isfabriken används helt vanligt kranvatten och för att få klar is hålls vattnet i rörelse under frysprocessen vilket rent mekaniskt avlägsnar orenheter och luftbubblor.

“JAG ÄR EN ISSAMURAJ”

När isblocken ska flyttas från frysarna till bearbetningsborden använder Johan en traverskran. När de väl är där måste de vila en stund innan han kan börja såga upp dem. Är de för kalla är risken stor att de spricker. När de har vilat, eller svettats som Johan säger kan han börja såga upp dem i mindre bitar och ta bort eventuella orenheter. För de större snitten använder han en motorsåg för att sedan gå över till handsåg och ishacka för detaljarbete. Slutprodukten är oftast en kub som är anpassad till storleken på kundens glas.

Johan ser sig själv som en hantverkare och konstnär vars material är is, precis som vilket annat material som helst. Det är tydligt att Johan ser stolthet i att skapa den perfekta isen och att ett stor hantverkskunnade behövs för att göra det. Det kan vara något att fundera på när du snurrar en kristallklar isbit i din drink nästa gång!